Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Naša istorija

​​​​​​​​​​​

Priča o dva grada i globalna ekspanzija

Istorija kompanije Jones Lang LaSalle duga je više od 200 godina, pa ćemo vam predočiti samo najznačajnije momente.

1783: Ričard Vinstenli (Richard Winstanley) je kao aukcionar otvorio radnju u Londonu, a posao je od 1806. nastavio njegov sin Džejms (James).

1939: Nakon partnerstava i pripajanja kojih je bilo previše da bi se ovde sva pomenula, firma Winstanley postaje poznata po prezimenima svoja tri glavna člana: Jones Lang Wootton (JLW) & Sons.

1945: U Londonu razorenom bombardovanjem tokom Drugog svetskog rata, kada je uništena evidencija o imovini, JLW preuzima ogroman posao dokumentovanja međa i vlasništva nad hiljadama zemljišnih parcela. JLW dobija licence za izgradnju i imenovanje posrednika, što je 1954. godine, u momentu kada grad počinje da se ponovo izgrađuje, stavlja u zavidan položaj.

1957: JLW počinje svoju globalnu ekspanziju otvaranjem kancelarija u Australiji, prevazilazeći inicijalnu prognozu po kojoj su „izgledi bili povoljni, ali problemi ogromni“. Kroz poslovanje iz ovog sedišta kompanija se širi na Novi Zeland, u Singapur, Kuala Lumpur, Hongkong i Tokijo. U međuvremenu, JLW u Evropi proširuje svoje poslovanje na Škotsku, Irsku i kontinentalnu Evropu.

1968: Preko Atlantika, u gradu El Paso, u državi Teksas, mala grupa profesionalaca osniva kompaniju IDC Real Estate sa ciljem uvođenja preko potrebnog profesionalizma na tržištu. IDC ubrzo prerasta lokalno tržište, seli se u Čikago i naposletku menja svoje ime u LaSalle Partners, te postaje jedna od vodećih američkih firmi koje se bave pružanjem usluga vezanih za nekretnine. Firma postaje poznata po svojim dugotrajnim vezama sa klijentima.

1985: JLW otvara svoju prvu američku kancelariju u Njujorku. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, i JLW i LaSalle Partners proširuju svoje prisustvo na novim tržištima širom azijsko-pacifičkog regiona, Evrope i Amerike.

1997: LaSalle Partners završava svoju inicijalnu javnu ponudu akcija.

1999: U do tada najvećem međunarodnom spajanju u delatnosti nekretnina, JLW i LaSalle Partners udružuju snage i formiraju Jones Lang LaSalle. Novonastala kompanija je postala i ostala vodeća kompanija za pružanje usluga u oblasti komercijalnih nekretnina i upravljanja investicijama.

2006: Za firmu počinje period snažnog rasta, kako interno tako i kroz kupovinu novih firmi. Među četirima novim firmama koje su se priključile kompaniji 2006. godine jeste i Spaulding and Slye, jedan od najznačajnijih igrača na tržištu nekretnina na američkoj istočnoj obali, kao i druge jake firme u Engleskoj, Španiji i na tržištima Bliskog istoka.

Pored toga, Jones Lang LaSalle je tri godine za redom našao mesto na Forbsovoj listi 400 najboljih velikih kompanija, što nas čini jedinom firmom u oblasti usluga vezanih za nekretnine kojoj je pripala ovakva čast. U narednim godinama smo dobili priznanje magazina Fortune i nekih drugih publikacija na našim brojnim lokalnim tržištima kao jedno od najboljih mesta za rad.

2007: Tokom još jedne veoma aktivne godine u smislu proširenja ostvarili smo 15 pripajanja i akvizicija, uključujući i transakciju kojom je stvorena kompanija Jones Lang LaSalle India, najveća firma koja se bavi nekretninama u Indiji. Takođe smo kupili kompaniju Upstream, vodeću konsultantsku kuću u Velikoj Britaniji na polju održivosti, kao i jednu od vodećih savetodavnih kompanija u oblasti imovine u Holandiji. Nastavile su da pristižu i nagrade, među kojima je najznačajnija glavna nagrada američke Agencije za zaštitu životne sredine za naš rad u oblasti energije i održivosti.

2008: Putem akvizicija povećavamo prisustvo u Kini, postajemo najveći savetnik u oblasti maloprodaje u Nemačkoj i proširujemo prisustvo u Australiji i Škotskoj. Sada smo vodeća kompanija u oblasti nekretnina u Nemačkoj i Holandiji, koje predstavljaju dva najveća tržišta nekretnina u kontinentalnoj Evropi. U Sjedinjenim Američkim Državama kupujemo kompaniju The Staubach – lidera u zastupanju zakupaca. Ova akvizicija je značajno povećala naše prisustvo na ključnim tržištima širom SAD-a, postavila nas u poziciju tržišnog lidera u uslugama za javni sektor i povećala vrednost naših ključnih poslova.

2011: Nakon akvizicije kompanije King Sturge iz Londona, postajemo lider u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi. Ova transakcija je unapredila obim poslovanja i stručnost naše kompanije, što je u velikoj meri povećalo naše mogućnosti za pružanje usluga. Pored kompanije King Sturge, 2011. godine smo obavili osam akvizicija u SAD-u, Južnoj Africi, Australiji, Singapuru i Indoneziji, uključujući kupovinu kompanija Procon, DST International i Keystone Partners. U međuvremenu nam i dalje pristižu nagrade poput priznanja magazina Fortune za najcenjeniju kompaniju na svetu u 2011.

2012: Akvizicije uključuju MPS Property u januaru, JER Partners u martu i Credo Real Estate i 360 Commercial Partners u julu.