Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Belgrade

JLL savetovao pri prodaji King Cross Shopping Centra u Zagrebu


Vodeći konsultant za komercijalne nekretnine JLL savetovao je Aberdeen Asset Management prilikom prodaje šoping centra prve generacije u Zagrebu, King Cross.

Smešten u opštini Jankomir koja predstavlja prvu značajnu komercijalnu zonu u Zagrebu poznata po maloprodajnim i poslovnim sadržajima, King Cross je jedan od najatraktivnijih destinacija za kupovinu u Zagrebu. Prepoznatljiv po tome što je prvi Decathlon u Hrvatskoj otvoren baš u King Cross-u, centar pruža kupcima druga internacionalna imena iz maloprodaje kao što su InterSpar, Harvey Norman, Jysk i mnogi drugi.

Novi vlasnik, SES je firma specijalizovana za pružanje svih vrsta usluga u vezi maloprodajnih objekata na međunarodnom nivou, bilo da se radi o razvoju, izgradnji, iznajmljivanju, upravljanju ili marketingu za investitore. SES grupa trenutno u svom vlasništvu ima više od 30 lokacija sa više od 80 specijalista iz oblasti razvoja, arhitekture, menadžmenta građevina, lizinga i upravljanja centrima i objektima širom centralne i jugoistočne Evrope.

Uroš Grujić - direktor za kapitalne investicije JLL-a za jugoistočnu Evropu, izjavio je: "Hrvatska se pokazala još jednom kao jako atraktivna destinacija za internacionalne investitore što ova transakcija dodatno potvrđuje. Iako je sam centar jedan od prvih izgrađenih modernog tipa u Zagrebu, ovo je dokaz da je apetit i dalje velik za maloprodajne objekte u regionu sa predikcijama da će isti nivo potražnje ostati u budućem periodu. Zbog poboljšane ekonomske situacije, povećane kupovne moći, i EU statusa, Hrvatska uz Sloveniju, Bugarsku i Srbiju ostaje najinteresatnija destinacija u jugoistočnoj evropi za investitore koji se fokusiraju na komercijalne nekretnine".  

Andrew Peirson - generalni direktor JLL za jugoistočnu Evropu dodao je: "King Cross transakcija odražava činjenicu da je Hrvatska i dalje veoma maloprodajno orijentisano tržište. Od 2007. godine, preko 80% ne-turističkih investicionih ugovora su maloprodajne transakcije, što odražava i kvalitet maloprodajnih objekata koji su ponuđeni u Hrvatskoj, a investitori su održali apetite za maloprodajnim objektima u zemlji. Sigurni smo da će SES pomoći daljem transformisanju King Cross-a s obzirom na odličan pedigre u vlasništvu i razvoju maloprodajnih objekata širom Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Češke".

Nakon još jedne u nizu uspešnih transakcija konkretno King Cross-a, JLL ostaje vodeći savetnik u regionu jugoistočne Evrope, a vrednost transkacija prilikom kojih je posredovao dostiže nivo od 900 miliona evra u poslednjih 30 meseci sa idejom da se prebaci milijardu evra vrednosti transakcija do kraja godine.