Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Beograd

JLL savetnik pri prodaji Belgrade Business Center-a GTC-u


Vodeći konsultant za nekretnine JLL savetovao je Austrijsku kompaniju za menadžment nekretnina prilikom  prodaje jednog od najistaknutijih poslovnih objekata u Srbiji, Belgrade Business Center (BBC).

Smeštena u srcu centralnog poslovnog dela Novog Beograda, BBC je sigurno jedna od najimpresivijih poslovnih zgrada u zemlji. Sa nešto manje od 18.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, BBC je sedište velikih internacionalnih i domaćih kompanija, kao što su UniCredit Bank, NCR i Air Serbia. Zgrada je počela sa radom zvanično 2014. godine i u rekordno vreme je ostvarila gotovo 100% popunjenosti i pokazala time da je jedna od najboljih na tržištu kancelarijskih prostora u Beogradu.

GTC, poznati investitor u centralnoj i istočnoj Evropi, postao je novi vlasnik BBC-a čime su potvrdili da su jedan od vodećih investitora u Srbiji. Pripajanjem  BBC-a njihovom postojećem portfoliu poslovnih zgrada na Novom Beogradu, GTC osigurava zavidnu poziciju među najdominantnijim zakupodavacima u regionu i širem regionu jugoistočne Evrope.

Uroš Grujić, direktor za kapitalne investicije u JLL za SEE je izjavio: Ovo je veoma uzbudljivo vreme za Srbiju i region Jugoistočne Evrope uopšte, vidimo dalje interesovanje za region nakon dve godine ogromnog rasta u sektoru nekretnina. Ovo je prva velika transakcija impozantnog  kancelarijskog projekta u zemlji, koja dokazuje da su investitori koji su već prisutni unutar zemlje zadovoljni rezultatima i spremni  da se šire. Bili smo svedoci da su veliki investitori vec ušli  na tržište maloprodajnih objekata, a sada je konačno otvoreno I tržište kancelarijskih prostora, pokazujući drugim investitorima da postoji apetit  i za taj segment. U budućnosti očekujemo da prisutni investitori nastave sa širenjem, ali i da novi iskoriste sve segmente tržišta nekretnina, zahvaljujući zdravom prihodu, velikom potencijalu i poboljšanju ekonomskih pokazatelja.

Andrew Peirson - generalni direktor JLL za jugoistočnu Evropu izjavio je: Nakon 24 uzbudljivih meseci i transakcija vrednih više od 800 miliona evra na polju maloprodajnih objekata širom regiona jugoistočne Evrope, bilo je važno da se otvori I tržište  kancelarisjkih objekata, naročito u Beogradu gde poslovni objekti čine veliku većinu komercijalnih nekretnina. Kao dugogodišnji partner JLL-a u celoj centralnoj i istočnoj Evropi, radujemo se da GTC nastavlja da investira u ovom regionu i time dokazuje da potencijal zaista postoji. Konkuretnost i veliki broj ponuda tokom procesa je potvrdilo interesovanje lokalnih zapadnoevropskih i regionalnih investitora što dokazuje da je region opet na radaru.

Nakon prodaje BBC-a, JLL je i dalje vodeći savetnik u regionu jugoistočne Evrope , a vrednost transkacija prilikom kojih je posredovao dostiže nivo od 850 miliona evra u poslednjih 30 meseci, sa dodatnih  200 miliona evra vrednosti imovine koje su trenutno u fazi due diligence.