Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Beograd

JLL savetovao južnoafrički fond Hystead pri kupovini The Mall-a, jednog od najvećih tržnih centara u Bugarskoj


Tim za Kapitalne Investicije JLL-a u jugoistočnoj Evropi sa sedištem u Beogradu savetovao je južnoafrički fond Hystead pri kupovini The Mall-a, jednog od najvećih šoping centara u Bugarskoj, koji se nalazi u glavnom gradu Sofiji.

The Mall, vrednosti 156 miliona evra, predstavlja četvrtu investiciju u regionu od strane Hystead Limited, partnerskih kompanija Hyprop Investments i Homestead Limited, koje su prošle godine kupile šoping centre Delta City u Podgorici i Beogradu, i Skopje City Mall u Makedoniji krajem 2016.

Sa lokacijom na glavnom bulevaru, Tsarigradski Shosse, koji povezuje centar grada sa velikim brojem stambenih naselja kao i nacionalnim aerodromom, The Mall na ovoj  impozatnoj lokacii je sagrađen 2010. godine i prostire se na preko 52.000 kvadratnih metara. Glavni zakupci su Inditeks grupa, P&C, H&M kao i mnogi drugi strani brendovi koji servisiraju mnogobrojne posetioce na dnevnom nivou iz obližnjih poslovnih zgrada koje obuhvataju preko 130.000 kvadratnih metara . S obzirom na izvanrednu lokaciju, impresivan  miks zakupaca kao i visok nivo zauzetosti od 99%, The Mall se smatra glavnom destinacijom za kupovinu u Sofiji.

Uroš Grujić, direktor za kapitalne investicije JLL-a za jugoistočnu Evropu, napomenuo je: "Još jedna kupovina šoping centra ovog obima predstavlja nastavak strategije najvećih južnoafričkih REIT-a da ulažu u dominantne maloprodajne centre širom regiona jugoistočne Evrope i CEE uopšte. Privlačenju ovakvih investicija doprinelo je poboljšanje finansijskog tržišta, pri čemu je Bugarska posebno olakšala zaduživanje investitora. Imajući ovo na umu, očekujemo dalje interesovanje institucionalnih investitora za kupovinu sličnih projekata u regionu, sa posebnim fokusom na nekretnine koje imaju dokazan trend pozitivnog prometa. Isto tako, vidimo i planove širenja sličnih fondova na sektor kancelarijskog prostora kao i hotela, sa dve velike transakcije koje se očekuju do kraja godine".

Andrew Peirson, generalni direktor JLL-a za jugoistočnu Evropu dodao je: "Četvrta  transakcija kupovine šoping centara u Bugarskoj u 2017. godini, dokaz je da se Bugarska kao zemlja sigurno vraća na mapu interesovanja investitora nakon perioda oporavka u proteklih pet godina. Konstantan rast rente, kupovne moći i uz opšte poboljšanje ekonomske situacije u Bugarskoj  doprineo je  da investitori ponovo razmatraju Bugarsku kao jednu od glavnih investicionih destinacija u jugoistočnoj Evropi. Sa ovim povećanjem investicija u maloprodajnom sektoru, mi očekujemo da će u 2018. biti povećan i broj aktivnosti u sektoru poslovnih prostora, zbog toga što Sofija nudi širok spektar visokokvalitetnih projekata kancelarijskih prostora, u kojima cena rente raste kao i procenat zauzetosti svake godine."

JLL-ov tim za kapitalne investicije u Beogradu koji je savetovao pri kupovini The Mall-a, ostaje vodeći savetnik za investicije u regionu jugoistočne Evrope sa ukupnim obimom transakcija koji sada iznosi više od 800 miliona evra u poslednjih 24 meseca.