Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Belgrade

JLL savetovao pri prodaji Arene Zagreb, najveće transakcije u oblasti nekretnina u Jugoistočnoj Evropi


​Tim za Kapitalne Investicije JLL-a u Jugoistočnoj Evropi je savetovao pri uspešnoj prodaji Arena Centra, najvećeg tržnog centra u Zagrebu.

Ova prodaja predstavlja najveću transakciju nekretnine u regionu i dovodi do ukupnog prometa nekretnina savetovanih od strane JLL od 650 miliona evra, jer je JLL prethodno savetovao pri prodaji Delta City tržnih centara u Beogradu i Podgorici, kao i Mall of Montenegro u Podgorici i akviziciji Skopje City Mall-a u Skoplju, najvećeg tržnog centra u Makedoniji.

Arena Centar je izgrađen 2010. godine i prostire se na  60,000 metara kvadratnih prodajnog prostora. Glavni zakupci ovog centra su Interspar, H&M, Inditex grupa i P&C. JLL je u ovoj transakciji savetovao prodavca nekretnine, izniklog iz partnerstva između mađarskog Granit Polus-a i američke kompanije Heitman. Kupac u ovoj transakciji je južnoafrički NEPI (New Europe Property Investments) koji ujedno opravdava već dominatnu ulogu u regionalnom tržištu maloprodajne imovine, ostvarenu pretežno u Rumuniji pa i u Srbiji.

Uroš Grujić, šef odeljenja za kapitalne investicije u Jugoistočnoj Evropi navodi: „Mi smo ponosni što smo imali priliku da savetujemo Granit Polus i Heitman na ovakvoj istorijskoj transakciji. Bila je velika zainteresovanost za ovu nekretninu, što potvrđuje i podatak da smo imali nekoliko ponuda od institucionalnih grupa, dokazujući da region Jugoistočne Evrope postaje nova investiciona destinacija zahvaljujući visokom kvalitetu nekretnina, i takođe atraktivnim stopama prinosa u rastućim ekonomijama poput Slovenije, Hrvatske i Srbije.  Sa uslovima zaduživanja koji su sve atraktivniji, očekujemo da meta novog kapitala koji uđe u region neće biti samo maloprodajni segment, već i ostali segmenti nekretnina  u Jugoistočnoj Evropi".

Andrew Peirson, generalni direktor JLL-a za Jugoistočnu Evropu dodaje: "Ova rekordna transakcija nas nije samo pozicionirala kao jedine logične savetnike u regionu što se tiče usluga ovog tipa, nego je u isto vreme i otvorila tržište Jugoistocne Evrope za nove investitore. Imajući u vidu prodaju šest najvećih tržnih centara u četiri zemlje regiona u prethodnih 18 meseci, još jednom se dokazuje da Jugoistočna Evropa postaje popularna investiciona destinacija. Očekujemo da se potražnja od strane investitora nastavi i nadamo se da ćemo biti svedoci povecanja ponude na tržištu 2017. godine u nadi da ćemo uspeti da zadovoljimo povećano interesovanje investitora".

Prodajom najvećeg tržnog centra u Zagrebu, uz ostale transakcije, očekujemo skoro milijardu eura prometa u oblasti komercijalnih nekretnina u 2016. godini , koja će pritom biti rekordna za region Jugoistočne Evrope.