Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Beograd

JLL savetovao pri prodaji Skopje City Mall-a u Makedoniji


Tim za kapitalne investicije JLL-a u jugoistočnoj Evropi, sa kancelarijama u Beogradu, je savetovao južnoafrički fond Hystead pri kupovini najvećeg tržnog centra u Skoplju. Skopje City Mall se prostire na 36.500 m2 prodajnog prostora i nalazi se na periferiji centralnog dela glavnog grada Makedonije. Ovaj poduhvat je nastavak uspešne akvizicije Delta City tržnih centara u Beogradu i Podgorici ranije ove godine, koji su ujedno i najveće transakcije u pomenutim zemljama, tokom kojih je JLL profesionalno savetovao i odigrao vrlo važnu ulogu.

Uroš Grujić, šef odeljenja za kapitalne investicije JLL-a u jugoistočnoj Evropi navodi: „Akvizicija je još jedan dokaz da su investitori u potrazi za novim evropskim tržištima u usponu. Dok je na ostalim tržištima centralne i istočne Evrope rekordno niska stopa prinosa, tržišta jugoistočne Evrope još uvek nude tržne centre visokog kvaliteta po razumnim cenama, i takođe po uslovima finansiranja koji se postepeno poboljšavaju.

Ove godine smo svedoci ulaska južnoafričkih investitora u ovaj region, kao i porasta njihovog interesovanja za ovakve transakcije. Savetovali smo tokom tri  rekordne i najveće  akvizicije u jugoistočnoj Evropi u 2016. godini i očekujemo ih  još do kraja godine.

Ova akvizicija je posebno važna za nas zato što je naš tim procenitelja savetovao EBRD pri finansiranju ovog građevinskog projekta 2009. godine, od kada su vlasnici, u ovom slučaju prodavci, postali naš klijent. Skopje City Mall je izgrađen 2013. godine u partnerstvu između Balfin i Fashion grupe.

Andrew Peirson, generalni direktor JLL-a u jugoistočnoj Evropi i Rumuniji, nastavlja: „Posle akvizicije Skopje City Mall-a smo se očigledno  pozicionirali  kao regionalni lider u pružanju konsultantskih usluga u regionu Jugoistočne Evrope. Kako je planirano da se akvizicije još dva  maloprodajna objekta završe do kraja godine, očekujemo da se trend ulaska "egzotičnog" kapitala u ovaj region nastavi ,kako bi ključni investitori napravili reigionalno uporište. Takođe smo mišljenja da će ovaj rast investicija u maloprodajni sektor uticati na investicije u kancelarijski prostor, gde Beograd nudi atrktivne  prilike i pogodnu dinamiku ponude/potražnje, sa jasnim rasporedom budućih projekata poslovnih zgrada u narednih pet godina.

U poteklih 14 meseci , JLL je pružio konsultantske usluge prilikom akvizicije pet tržnih centara u jugoistočnoj Evropi, uključujući Skopje City Mall, sa dodatne dve planirane akvizicije koje bi trebalo da se završe do kraja godine. Kada uzmemo sve to u obzir, JLL kancelarija u Beogradu će savetovati u transakcijama ukupne vrednosti od 650 milliona evra u zadnjih 18 meseci.