Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Novosti

Belgrade

Delta Real Estate i Atterbury Europe, savetovani od strane JLL-a, vezano za prodaju tržnih centara Delta City i Ušće Shopping Center


Dugo očekivani ulazak novih investitora  za razvoj komercijalnih nekretnina se konačno ostvario, rezultirajući nedavnim velikim transakcijama  na srpskom tržištu.

Na kraju 2015, JLL je savetovao južnoafrički fond Atterbury pri kupovini trećine MPC Holding-a, u čijem se portfoliju nalazi Ušće Shopping Center. G-din Andrew Pierson, generalni direktor kompanije JLL, prokomentarisao je sledeće: 'Atterbury smo prvo upoznali i sastali se sa njima u susednoj zemlji i ubedili ih da dođu u Srbiju da upoznaju  tržište i prilike koje ono nudi.  Atterbury investira u maloprodajne objekte, I  shvatili smo da se  njihovi planovi za ekspanziju u Evropu savršeno uklapaju u sliku srpskog tržišta na kojoj je manjak maloprodajnih objekata. Očigledno da je njihovo ujedinjenje sa MPC-om  u svrhu zajedničkog razvitka, dokaz njihovog apetita.

Kako je nedavno objavljeno, još jedan južnoafrički investitor, nastao udruživanjem dve kompanije Hyprop i Homestead, je nedavno kupio tržne centre Delta City u Beogradu i Podgorici za ukupnu sumu od €202.7 miliona. JLL je savetovao Delta Real Estate pri  ovoj transakciji kao ekskluzivni prodajni agent. G-din Peirson je dodao: 'Ponovo smo prvi naišli na kupca kada je bio fokusiran na druga područja  u centralnoistočnoj Evropi. Ovog puta u Poljskoj, ali smo ih ubedili da posete Srbiju i Crnu Goru i vide kvalitet ovih imovina na oba pomenuta tržišta.

Uroš Grujić, šef odeljenja za kapitalna tržišta u Jugoistočnoj Evropi je komentarisao: 'Oba slučaja su  dokaz da internacionalni konsultanti za nekretnine, od kojih je JLL najveći u Srbiji i generalno u  regionu Jugoistočne Evrope, mnogo doprinose tržištu nekretnina i celokupnoj ekonomiji pomažući pri privlačenju novih investitora koji su neophodni na srpskom tržištu. Pre ovih transakcija, nikada nismo svedočili ničemu ovih razmera, i transakcija Delta City je najveća transakcija pojedinačne imovine u ovom regionu u poslednjih 5 godina. Sada se javlja problem nedostatka imovine za buduće potencijalne investitore, zbog čega se javlja tražnja za većim razvojem nekretnina'.

'Ovo je područje  gde novi investitori mogu da pomognu. Južnoafrički fond NEPI je godinama jedan od najvećih investitora u susednoj Rumuniji, I oni razvijaju nekretnine a takođe i kupuju već postojeće. Sada ostaje da se vidi da li nova grupa investitora takođe vidi potencijal u Srbiji kao mestu za razvijanje, a ne samo za kupovinu imovine. Potrebno nam je više investitora koji se bave izgradnjom objekata, I smanjivanje fokusa na samo nekoliko kompanija, kakav je bio slučaj u prošlih 10 godina'.

'Mi moramo da održimo zalet' kaže Peirson. 'Srbija se sada takmiči sa tržištima kao što su Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Mađarska kada pričamo o privlačenju investitora.

Generalno je prihvaćeno da Srbija ima znatno više potencijala  za razvoj nego njena konkurencija, ali potencijal postoji samo zato što su investicije, iz nekog razloga, bile praktično zamrznute nekoliko godina.

Uzimajući to u obzir, budućnost očigledno ima boljih izgleda nego pre samo 12 meseci  i  investitori sada imaju veći uvid u to šta Srbija moze da ponudi'.